Περιήγηση στη Σιθωνία

Περιήγηση στη Σιθωνία: Σας προσφέρει τη δυνατότητα να θαυμάσετε ατέλειωτα μαγευτικά τοπία, γραφικά λιμανάκια, θαυμάσιες χρυσαφένιες παραλίες, μοναχικούς ορμίσκους πλάι σε ελαιώνες, καταπράσινα λιβάδια και δάση, γαλήνια ψαροχώρια, αλλά και εκπληκτική αρχιτεκτονική σε σπίτια και εκκλησίες. Μόνο στη Χαλκιδική μπορείτε να απολαύσετε θαυμάσιες αμμουδιές με τον τέλειο συνδυασμό πράσινου και γαλάζιου καθώς με ένα απλό φύσημα του αέρα τα πεύκα συναντούν τα κύματα.

Σίγουρα όταν θα βρίσκεστε στη Σιθωνία θα διαπιστώσετε ότι κάθε μέρος που συναντάτε είναι τόσο διαφορετικό, τόσο μοναδικό και θελκτικό. Ολες οι περιοχές όπως το Βατοπέδι, Μεταμόρφωση, Νικήτη, Αγιος Νικόλαος, Πυργαδίκια, Σάρτη, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Ορμος Παναγιάς και Συκιά θα μείνουν χαραγμένες βαθιά στη μνήμη σας χαρίζοντάς σας υπέροχες αναμνήσεις.

Μια περιήγηση σ’ αυτά τα χωριά θα σας γεμίσει με καινούριες εμπειρίες και εκπληκτικές εικόνες από τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών στην Ορμύλια, τις υπέροχες πευκόφυτες αμμουδιές της Νικήτης και της Μεταμόρφωσης, τα στενά σοκάκια και τις λουλουδιασμένες πλατείες στον Αγιο Νικόλαο και τα νησιώτικα χαρακτηριστικά στα Πυργαδίκια, στη Βουρβουρού στο Νέο Μαρμαρά και στον Ορμο Παναγιάς.

Περιήγηση στη Σιθωνία – Τα χωριά της περιοχής

Πυργαδίκια

Τα Πυργαδίκια είναι ένα χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα με θέα το μεγαλόπρεπο Άγιο Όρος και τη χερσόνησο της Σιθωνίας.

Τα Πυργαδίκια (ή Άγιος Δημήτριος) ιδρύθηκαν μετά το 1922 από Μικρασιάτες πρόσφυγες της Αφθόνης Μαρμαρά Μικράς Ασίας. Στη χερσόνησο των Πυργαδικίων ήταν η θέση της αρχαίας πόλης ‘’Πίλωρος’’. Είναι η δεύτερη πόλη που συνάντησε ο στόλος του Ξέρξη μετά τη διάβαση της διώρυγας του Άθω. Στους καταλόγους της Αθηναϊκής Συμμαχίας αναφέρεται ως 433 π.Χ.

Νικήτη

Η Νικήτη απέχει 90 χιλ από την Θεσσαλονίκη. Ένας συνδυασμός βουνού και θάλασσας αφήνει τον επισκέπτη να επιλέξει τι προτιμά.

Στο χωριό υπάρχουν σοκάκια και καλντερίμια τα οποία μπορεί κάποιος να περπατήσει και να θαυμάσει τα διατηρητέα σπίτια απο το 1830, την εκκλησία του Αγίου Νικήτα και το παλιό σχολείο.

Στην παραλία της Νικήτης υπάρχουν αρκετά καφέ και μπαράκια τα οποία προσφέρουν μία νότα διασκέδασης αλλά και χαλάρωσης , δίπλα στη θάλασσα.

Εμείς πάντως δεν θα χάναμε στις 15 Σεπτεμβρίου το γλέντι που γίνεται , ημέρα γιορτής της εικόνας του Αγίου Νικήτα.

Περιήγηση στη Σιθωνία – Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Χαλκιδικής μόλις λίγα χιλιόμετρα από το νέο Μαρμαρά.

Κατα την επίσκεψη σας εκεί θα σας εντυπωσιάσει η πυκνή βλάστηση και τα πέτρινα χαλκιδικιώτικης αρχιτεκτονικής σπίτα. Μπορείτε να βρείτε εστιατόρια και παραδοσιακούς ξενώνες και να απολαύσετε ξεχωριστές μέρες στις διακοπές σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα μας.

Σάρτη

Η Σάρτη βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Σιθωνίας. Πήρε το όνομα πιθανόν από την αρχαία πόλη που υπήρχε εκεί, αφού και ο Ηρόδοτος αναφέρει την αρχαία αυτή πόλη ως σταθμό της εκστρατείας του Ξέρξη.

Όμορφο τουριστικό θέρετρο στο οποίο μπορείτε να βρείτε μοναδικές κλειστές απομονωμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και κάτασπρη άμμο.
Φρέσκα ψάρια και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά μπορείτε να βρείτε στα εστιατόρια και τις ταβέρνες της περιοχής.

Συκιά

Η Συκιά είναι είναι το νοτιότερο χωριό της Σιθωνίας, σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη. Ασχολίες των κατοίκων είναι η αλιεία, η γεωργία, η μελισσοκομία και ο τουρισμός. Τα σπίτια διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα σε ό,τι αφορά την αγιορείτικη αρχιτεκτονική. 3 χιλιόμετρα μακριά από το παραδοσιακό χωριό θα βρείτε την παραλία της Συκιάς.

Για το όνομα Συκιά υπάρχουν αρκετές εκδοχές, όπως ότι έλαβε το όνομά του από μια γέρικη συκιά, γύρω από την οποία οικοδομήθηκε το χωριό. Άλλη εκδοχή σχετίζει το όνομα με τη σκιά του Άθου (Άγιο Όρος) και μια άλλη ότι προήλθε από παράφραση της αρχαίας πόλης Σίγγος, που με το πέρασμα του χρόνου το Σίγγος έγινε Σιγγιά και τέλος Συκιά. Οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού αναφέρουν ότι το όνομα είναι παραφθορά της λέξεις σκιά, από τη σκιά που αφήνει το Άγιο Όρος επάνω στο χωριό!

Από τις πιο γνωστές και καταπληκτικές παραλίες της Συκιάς είναι το Πηγαδάκι και το Κριαρίτσι.
Στο δρόμο για το Κριαρίτσι δείτε το λαβύρινθο των ασφαλτοστρωμένων δρόμων, που έγιναν μερικά χρόνια πριν για ένα θέρετρο, αλλά έκτοτε έχουν εγκαταλειφθεί. Ο δρόμος χρειάζεται λίγη προσοχή.

Περιήγηση στη Σιθωνία – Τορώνη

Η Τορώνη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια.

Εκεί, θα βρείτε μία καταπληκτική παραλία με πεντακάθαρα νερά η οποία απλώνεται σε μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων!

Δίπλα στην Τορώνη υπάρχει το Πόρτο Κουφό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο φυσικό λιμανάκι της Ελλάδος. Στις ακτές του υπάρχουν αρκετές σπηλιές τις οποίες μπορείτε να εξερευνήσετε, με αρκετή προσοχή βέβαια, είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.

Ωραίος ψαρότοπος ιδανικός για τους υποβρύχιους ψαροντουφεκάδες. Εδώ θα πρέπει να σας υπενθυμίσουμε και πάλι ότι «ο σεβασμός στη θάλασσα είναι ο καλύτερος τρόπος απόλαυσης της».

Προτείνουμε να φάτε φρέσκο ψαράκι της περιοχής.

Βατοπέδι

Eίναι οικισμός προσφύγων Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στο χωριό μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Είναι κτισμένο πάνω σε λόφο στην ανατολική όχθη του ποταμού Χαβρία, σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Ορμύλια.

Οφείλει την ονομασία του στο γεγονός ότι η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε σε περιοχή ιδιοκτησίας της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους η οποία απαλλοτριώθηκε.

Ο οικισμός μέχρι το 1971 αποτελούσε χωριστική κοινότητα.

Ψακούδια

Το επίνειο της Ορμύλιας και ο οικισμός που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής δραστηριότητας και ανάπτυξης της περιοχής. Τα Ψακούδια είναι χτισμένα δίπλα στη θάλασσα και πάνω στο οδικό δίκτυο Θεσσαλονίκης– Σιθωνίας.

Αποτελεί κατ’εξοχή παραθεριστικό οικισμό σε μια παραλιακή περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και εύκολης προσπέλασης.

Κατοικείται από 120 μόνιμους κατοίκους με κύρια ασχολία τον τουρισμό, ενώ τους θερινούς μήνες ο πληθισμός του ξεπερνά τους 4.000 κατοίκους..

Περιήγηση στη Σιθωνία – Ορμύλια

Είναι χτισμένη στις υπώριες του όρους Χολομώντα. Ο πληθυσμός αγγίζει τους 3.500 κατοίκους.

Κατοικείται από αυτόχθονες κατοίκους και έχει όλα τα χαρακτηριστικά των παλαιών οικισμών της Χαλκιδικής: Πυκνή δόμηση – στενοί δρόμοι – έλλειψη ρυμοτομικού σχεδίου – έλλειψη ανοικτών χώρων, ιδιαίτερα στο βόρειο παλαιότερο τμήμα του.

Αρχαιότερο κτίσμα της ο κεντρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (1818) ενώ από τα παλαιότερα σώζονται: το καμπαναριό, ορισμένα αρχοντικά του τέλους του περασμένου αιώνα και το παλιό Δημοτικό Σχολείο του 1909, διατηρητέο σε πολύ καλή κατάσταση. Στο κτίριο αυτό στεγάζεται σήμερα η κοινότητα.

Όρμος Παναγιάς

Ο Όρμος Παναγιάς απέχει περίπου 2,5 χιλ από τον Άγιο Νικόλαο και είναι ένα γραφικότατο λιμανάκι.

Από τον Όρμο φεύγουν καθημερινά πλοιάρια και σκάφη τα οποία κάνουν τον γύρο του Αγίου Όρους με στάσεις στην Ουρανούπολη και στην Αμμουλιανή.

Φρέσκο ψαράκι και μαγειρευτά φαγητά θα απολαύσετε στα ταβερνάκια που υπάρχουν στο λιμανάκι.

Νέος Μαρμαράς

Ο Νέος Μαρμαράς είναι κωμόπολη με 3158 κατοίκους το 2011 στην άκρη της χερσονήσου της Σιθωνίας του νομού Χαλκιδικής. Αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα με ίδια ονομασία. Είναι κτισμένος πάνω σε τρεις λόφους, στο ορεινό συγκρότημα Ίταμος ή Ντραγουντέλης. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός, όπως επίσης η γεωργία (ελαιοκομία και αμπελοκαλλιέργεια) και η αλιεία.

Επίσης, εκτός από λάδι παράγεται και μέλι, ενώ πολλοί κάτοικοι ασχολούνται και με το κυνήγι. Το Νέο Μαρμαρά επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Η μαρίνα του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς και το μοναδικό στην Ελλάδα πλωτό λιμάνι του Μαρμαρά, φιλοξενούν εκατοντάδες σκάφη όλο το χρόνο.

Ο παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 55 από τον Πολύγυρο. Στο Ακρωτήρι θα σας υποδεχτούμε με χαρά και θα φροντίσουμε να κάνουμε τις διακοπές σας αξέχαστες!

Μεταμόρφωση

Η Μεταμόρφωση είναι ένα πανέμορφο – καταπράσινο – τουριστικό χωριό, στην αρχή της Σιθωνίας, κτισμένο πάνω στη θάλασσα με σχέδιο πόλεως.

Οι κάτοικοί της είναι πρόσφυγες της Μ. Ασίας, είναι φιλόξενοι – καλοκάγαθοι, έτοιμοι να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους ντόπιους και ξένους τουρίστες.

Σαν τουριστικό χωριό είναι ίσως το πιο όμορφο της Βόρειας Ελλάδας, κτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά από αιωνόβια πεύκα, δίπλα στη θάλασσα. Oι χρυσαφένιες αμμουδιές, η καταγάλανη και καθαρή θάλασσα, οι δαντελένιες ακρογιαλιές της την έκαναν γνωστή πολύ νωρίς στην Ελλάδα και σ’όλη την Ευρώπη. Ο σωστός προσανατολισμός του είναι αυτός που το κάνει να έχει το καλύτερο κλίμα της Ελλάδας (ήπιο), έχει δροσερό καλοκαίρι και ήπιο χειμώνα, δεν έχει καθόλου υργασία, σπάνιο προσόν για όσους γνωρίζουν.

Γι΄αυτό άλλωστε διάλλεξε το Υπουργείο Παιδείας τη Μεταμόρφωση απ’όλα τα χωριά της Β.Ελλάδας για να ιδρύσει την πρώτη κατασκήνωση το έτος 1950, η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα.

Περιήγηση στη Σιθωνία – Γερακινή

Το επίνειο του Πολυγύρου (πρωτεύουσα της Χαλκιδικής), η Γερακινή, υμνημένη από τον μεγάλο Έλληνα ποιητή, Νίκο Καββαδία, που την επισκέφτηκε σε ένα μπάρκο του, σας περιμένει κυρίως για οικογενειακές διακοπές.Το μεγάλο μήκος της ακτής με την πολυτραγουδισμένη “Σκάλα της Γερακινής”

Η Γερακινή είναι ένας από τους οικισμούς που ανήκουν στο Δήμο Πολυγύρου. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν ένας μικρός συνοικισμός των εργατών του μεταλλείου λευκολίθου της περιοχής. Η ανάπτυξή του χωριού άρχισε μετά το 1960.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος απέχει 110 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Το χωριό διατηρεί τον παραδοσιακό του στυλ και σας προτείνουμε μία βόλτα στα καλντερίμια του χωριού με τα παραδοσιακά σπίτια του 19ου αιώνα.

Μπορείτε να δείτε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Αγίας Παρασκευής. Γραφικά ταβερνάκια σας περιμένουν στο χωριό για τσιπουράκι και μεζέδες, όπως μόνο εκεί ξέρουν να φτιάχνουν.

Στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου σμίγουν το χθες με το σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει ένα καλό γεύμα με τη συνοδεία του παραδοσιακού οικολογικού ντόπιου τσίπουρου. Επίσης μπορείτε να αφεθείτε στη μαγεία του γλεντιού που επικρατεί  κατά το τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων της Αγ. Παρασκευής, με τη κορύφωσή τους, στις 26 Ιουλίου. Ο επισκέπτης μπορεί στον Άγιο Νικόλαο να αναπολήσει το παρελθόν και να απολαύσει σύγχρονη και ζεστή φιλοξενία.

Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του χωριού με την λευκή άμμο που απέχουν λίγα λεπτά με το αυτοκίνητο, Λαγονήσι, Λατούρα, Τρανή Αμμούδα, Πύργος, Ακτή Σαλονικιού.

Βουρβουρού

Ήσυχη περιοχή με απίστευτη ομορφιά η οποία συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Απολαύστε απέναντι τη θέα των μοναδικών νησιών. Μη χάσετε την ευκαιρία για μία βαρκάδα στα νησάκια ή το Διάπορο. Εκεί θα βρείτε τα πιο καθαρά και γαλαζοπράσινα νερά της Χαλκιδικής και θα ανακαλύψετε τις πιο μικρές και απομονωμένες ακρογιαλιές.

Όσοι πάλι προτιμάτε το βουνό, μπορείτε να περπατήσετε τα μονοπάτια του Ίταμου για να απολαύσετε από την κορυφή του, τον μαγευτικό κόλπο της Βουρβουρούς και να διακρίνετε όλη τη Χαλκιδική και το μισό Αιγαίο.

Στις ταβέρνες της περιοχής μπορείτε να βρείτε φρέσκο ψάρι και σπιτικό φαγητό σε προσιτές τιμές.

Με πληροφορίες από το gohalkidiki.com

Tagged: Tags